Wednesday 16 March 2011

baru ku tahu~

Assalamualaikum n slam sejahtera.

Kali ni ak rasa nk share ngan korang pe yng terdpat kat negeri Sarawak n,,wlaupn ak stay kat srwk n x smpai sthun,tp ak tngk bnyak bnda yg de kat cni n jarang ade kat semenanjung,,,so far menarik gak la..

First ak nk cite sal mknn…klu kat peneng,sdah sinonim ngan nasi kandar kn,klu trengganu,nasi dagang,tp klu srawak???mee kolok n nasi ayam penyet…so ak cite one by one eh..frst mee kolok…mee kolok n x la special sngt..cm mee biasa jea.tp yang laennya,mee 2 x bsar n x kcik..nk kta cm mee hoon x gak..nk kta cm mee pom bkn..cm ne eh nk ckp…kra tngah2 diantara saiz mee ngan mee hoon la snng..eh sorry..ak br engat..mee sanggul,,,..pea yang speacl mee kolok n,,dia pom dimakan dengan kuah@sup (cm mee hoon sup la) tp ada stu sambal yang special…smbal tu bergantung kpda tkang dapur la cmne mok di polah nya..hihih..(sambal 2 biasanya kicap cmpur cili api,bawang pth,asam limau..


mee kolok

Ayam penyet lak cmne??nk kta cmne eh????snng cite,ayam 2 diperap n digoreng bersama sambal..ckup2 pdas..tp x ley lawn msakan  owng  nogori la…dimakn bersama ulam..biasanya ada kubis,timun n salad..korang nk tambah ulam sndri pom boleh..hihihi..x de la special sngt tp kat negeri laen ssh nk jmp ayam penyet n..

ayam penyet
Stu ag..telur padi…ak pom plik mla2 tngk telur n.isi bewarna hitam...klu korang search kat wiki pom x de..telur n diletak dalam padi…sbb 2 nmanya telur padi…cara memasak????ak pom xtau  cmne..cm telur jeruk kot..abs uncle ak beli..ak mkn jea la..hihihi.biasanya telur padi n telur itik ..pe yang menarik telur padi n,,,buang kulit,trus boleh dimakan,,ak pom plik.tp nk wat cmne..nsb baek uncle ak x suh ak makan ulat sagu..hihih.biasa klu kat umah uncle ak 2,taruk kicap,limau cket,hantam trus,,hahahah.best gak la rasanya..x de la plik sngt....telur n cm telur padang..search kat wiki eh..hihi

Klu ada fmly korang nk  blk dr sarawk msti korang kirim 2 or 3 bnda…biasanya,,kek lapis,ikan terbuk,n klu lelaki 2,mstila gambir..hihih,,btol x???sbb pea???sbb bnda 2 bnyak kat Sarawak..hihi..klu korang mai Sarawak,boleh la cri kek lapis kat damak…kat c2 cm kilang kek lapis la..bermcm2 jenis de..nm hantu pom ada n bnyak lg la..kat c2 gak,korang ley test dlu sblm bli..mkn sampai knyang pom x pea..hihihih,,,(kat kuchng gak,dpan water front)..klu x nak byar tol,korang ley naek bot tp jaga2 la ngan sungai Sarawak..rmai penghuni..(pastikan anda telah membeli insurans terlebih dahulu sblm naek bot..hak2..)grau jea…

Ikan terubuk lak..,korang ley p kat pasar satok..kat c2 banyak ikan terubuk…nk pos terus pom boleh..pakej lengkap..ape yang istmwa ikan terbuk n????isi ikan n manis la..tmbah2 yang fresh.. goreng kunyit pom daa ckp sdap..tp bnyak tlng la..klu bdak2 nk mkn,pstikan dibawah pengawasan anda..hihih.kbnyakan ikan terbuk dipelihara,,jarang yang btol2 di tangkap kat laut….nm terbuk masin ni coz klu korang tengok kat satok,diowrng siang ikan n terus ltak garam..suh tahan lm…x busuk la klu x ltak dlm peti ais tk 1 2 hari 2…
ikan terubuk

telur ikan terubuk
Lastly,bnda paling special..gambir..hihih….sdikit info..gambir n diperbuat dri getah pokok gambir yang hanya boleh dijumpai kat hutan tebal di Sarawak…gambir pom daa di upgread skrang..dlu bntuk kepingan jea,skrang daa ada dlm bntuk cecair..gambir n mmg pahit(x sesuai tk darah tinggi,kncng manis,jantung..)..biasanya digunakn untuk




              1)       Mengurangkan sakit gigi
              2)       Mengurangkn kesakitan digigit serangga berbisa..tngk la jns binatang 2 lak cmne eh.
             .3)     ubat tahan lama(tuk lelaki jea)

gambir(cecair)
3)     
gambir(keping)
So 2 saje lah pea yang ak nk kgsi…sekian..harap  berpuas hati..hihi

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...